Ruby on Rails – kas tai?

Trumpai: Ruby on Rails yra bylų bei Ruby programavimo kalba parašytų “bibliotekų” rinkinys skirtas www tinklapių kūrimui (angl. framework).Jį galima būtu palyginti su phpnuke arba mambo (atnaujinimas: Sergej Kurakin mano, kad “lyginti (Ruby on Rails) framework su [..] PHP-Nuke [..] yra visishkai nekorektishka“, o Jaroslav Šatkevič siūlo Ruby on Rails lyginti su eZ components bei Zend Framework’u (man pačiam neteko artimiau susipažinti su šiais produktais)) (php), zope bei quixote (python) arba spring bei struts (java).

Better web app” (atsargiai – 380MB =)) – yra vienas geriausių palyginimų kuriuos man teko matyti. Įdomiai ir su jumoru yra apžvelgiamos J2EE, Ruby on Rails, Zope/Plone, TurboGears bei JBoss “sistemos” (beje gal kas nors gali komentaruose parašyti taisyklingą žodžio “framework” vertimą =)). Pagal rezultatus parodytus filmo pabaigoje laimi Zope/Plone, nors aš su tuo niekaip ne sutikčiau. Kiek teko su juo dirbti – jis yra arba per “sunkus” (angl. overkill) paprastiems uždaviniams, arba jame per daug “magijos” kai reikia sukurti kažką sudėtingesnio ir jau nekalbu apie ZODB bei dokumentacijos gausą (yra dar kažkas be ZopeBook?). Paskutinis sakinys yra asmeninė autoriaus nuomonė ir jo tikslas nėra sukelti “ugninius karus” (angl. flame wars) (gal kažkas turi vertimą =)).

Be abejo labiausiai įtikinanti medžiaga susidomėti Ruby on Rails yra video Ruby on Rails svetainėje. Visus be išimties mano pažįstamus web programuotojus sužavėdavo ne pasakojimai apie tai koks Ruby on Rails šaunus, o video “kaip sukurti blog’ą per 15 minučių” parodymas.

6 Replies to “Ruby on Rails – kas tai?”

  1. Tai vis dėlto fleiminam? =) Man su Zope teko dirbti apie 2 metus. Tiek kurti svetaines (t.y. dirbti su ZMI) tiek kurti “produktus” (pradedant nuo tvs’o kūrimo cmf pagrindu baigiant bankinių apmokėjimu integravimu). Taigi apie Zope sakau iš patirties, nors, žinoma, ji nebūtinai turi būti visiems vienoda.
    Kokia bus paties patirtis su Zope? Kokie pliusai (manau visiems butu įdomu paskaityti (ypač po minėto filmuko peržiūrėjimo)).
    P.S. Beje “I LOVE VIM” too =)

  2. Ruby on Rails paliginti su PHP-Nuke? Lyginti Framework su faktishkai galutiniu produktu PHP-Nuke (mano manimu) yra visishkai nekorektishka.

  3. Aš taip pat manau kad tai yra visiškai nekorektiška. Absoliučiai nekorektiška. Už tai reikėtu bausti =)

    O jei rimtai: jei yra geresnis pasiųlymas su kuo (iš php) galima paliginti Ruby on Rails (gal išskyrus CakePHP =)) mielai tai paminėsiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *